Zelf taalcoach worden?

Specifieke kennis of vaardigheden zijn niet vereist. Je moet het leuk vinden om mensen die uit een ander land of een andere cultuur komen, te helpen met het verbeteren van hun Nederlands en hen wegwijs te maken in onze samenleving. Het kost maximaal 2 uur per week.

Deze contacten leveren vaak interessante gesprekken op die een inkijkje geven in de
–vaak heel andere- persoonlijke en culturele achtergronden van de anderstalige.

Waarom taalcoach worden?

Hoe word je gekoppeld?

Bij de koppeling tussen taalcoach en anderstalige wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de achtergrond, de belangstelling en wensen van de taalcoach.

Heb je interesse om taalcoach te worden van anderstaligen, vaak vluchtelingen, bel ons dan voor informatie:

op maandag, dinsdag of woensdag
tussen 10 en 13 uur op 06 47499017

of maak gebruik van het contactformulier op deze website via de aanmeldknop hiernaast.

We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken.

Voorbeelden uit de praktijk

Bijeenkomst KansenNet Nederlands Spreken

KansenNet Nederlands Spreken hield in oktober een bijeenkomst met klanten, begeleiders en coördinatoren. Het was een prettige gelegenheid om gezamenlijk ervaringen uit te wisselen. Maar ook om stil te staan bij de resultaten van KansenNet Nederlands Spreken van het...

‘Mijn Verhaal’ als kennismaking met het Nederlands

Fatih volgde zijn vrouw naar Amsterdam Fatih werd 32 jaar geleden geboren in het Turkse Izmit. Hij rondde daar de middelbare school af voordat hij aan de slag ging in de horeca. Fatih ontmoette zijn vrouw, trouwde (gelukkig) en leek onderweg naar een toekomst met...

Italiaanse wilde huisdokter worden in Nederland

Mijn Italiaanse leerling wilde huisdokter worden in Nederland. Ze studeerde medicijnen in Bologna, woonde met haar Italiaanse man in Diemen en vloog voor ieder tentamen op en neer. Toch is goed Nederlands spreken belangrijk als je in Nederland wilt werken. Armgebaren...

Nederlands spreken in het Rijksmuseum

Wist je dat je veel woorden kunt leren in het Rijksmuseum? Twee keer ben ik inmiddels met I. naar het museum geweest. Wat ik heel leuk en verrassend vond is dat ze dan de Nederlandse tekst bij een schilderij leest i.p.v. de Engelse tekst. Veel onbekende woorden leren...

Nederlandse en Chinese klanken verschillen veel van elkaar

Nederlandse en Chinese klanken verschillen veel van elkaar Sinds enige tijd oefen ik wekelijks met Luann de Nederlandse taal. Zij spreekt dat al redelijk, maar vooral door de verschillen van het Nederlands en Chinees zijn er bepaalde probleempunten die we proberen te...

Leer Nederlands Spreken op het terras van de Hortus

De afspraakjes met E. (28 jaar,Thuisland: Ecuador) leveren altijd gespreksstof op tijdens de praktijkoefeningen Nederlands spreken Nederlands spreken op unieke locatie voor gespreksstof.  Na de eerste bezoekjes bij mij thuis, kozen we al snel voor locaties die voor...

Elke week verheug ik me op onze conversatie

Ik studeerde Nederlands gedurende zes of zeven jaar maar ik durfde niet te spreken. Ik had niet genoeg zelfvertrouwen, tot ik de Nederlandse Taalcoach van KansenNet ontdekte. Met mijn taalcoach durf ik meer te praten. De wekelijkse conversaties in het Nederlands over...

1 op 1 coaching op maat

De coaches van KansenNet geloven in
1 op 1 coaching op maat. Na het intakegesprek stellen jullie samen vast of er een klik is. De coach zal jou individueel begeleiden en je verder helpen met antwoorden te vinden op de vragen die je hebt..

 

Deskundig advies

Sterke punten van onze coaches:

  • jarenlange ervaring
  • beleidsmatig en praktisch
  • branche expertise
  • uitgebreid sociaal netwerk
  • kan ook expertise collega coaches inzetten

Altijd zonder kosten

KansenNet draait volledig op vrijwilligers, maar maakt wel kosten voor bijvoorbeeld website, reclame-uitingen, beursbezoeken en administratie systemen. De subsidie inkomsten zijn ontoereikend om Stichting KansenNet te laten groeien. Een eenmalige, vrijwillige bijdrage wordt daarom erg op prijs gesteld.

Wat doen onze taalcoaches zoal

Om een zo goed mogelijk beeld te geven van wat de coaches van KansenNet zoal doen,
hieronder een aantal voorbeelden waarbij KansenNet verder helpt.

Elke week 3 delen

Fatih komt wekelijks 2 uur lang bij Menno thuis voor Nederlandse les – gesplitst in drie delen. Het eerste half uur praten ze vrijuit over alles wat Fatih te vertellen heeft, zodat Menno zijn vorderingen kan volgen. Het tweede half uur wordt besteed aan het uit het hoofd leren van nieuwe woorden en het vervoegen van werkwoorden. In het derde deel leert Fatih een uur lang om goed lopende zinnen te vormen. Dan laat Menno hem bijvoorbeeld een krantenartikel voorlezen om er daarna een korte samenvatting van te geven. Verder neemt Fatih elke keer een lijstje mee van de nieuwe woorden die hij die week is tegengekomen.

Naar een museum

Twee keer ben ik inmiddels met I. naar het museum geweest. Wat ik heel leuk en verrassend vond is dat ze dan de Nederlandse tekst bij een schilderij leest i.p.v. de Engelse tekst.

Veel onbekende woorden.
En wat bleek: er staan heel veel woorden in zo’n tekst die ze niet kende dus dat vergde heel veel van mijn uitleg-kunst!

Alleen de eregalerij.

Kortom, we waren in de eregalerij in het Rijks en daar bleef het dus bij! Heel leuk en voor mij ook uiterst leerzaam omdat ik tot in details moest kijken.

Zelfvertrouwen

Ik studeerde Nederlands gedurende zes of zeven jaar maar ik durfde niet te spreken.

Ik had niet genoeg zelfvertrouwen.

Met mijn taalcoach durf ik meer te praten. De wekelijkse conversaties over allerlei onderwerpen helpen me veel.
Mijn woordenschat en kennis van grammatica is verbeterd. Elke week verheug ik me op onze conversatie.

Ik vind het heel leuk.

Leuke locaties

Bijvoorbeeld het terras van de Hortus
Na de eerste bezoekjes bij mij thuis, kozen we al snel voor locaties die voor ons beiden een gezellige twist geven aan het contact. Soms kiezen we voor een terras of café, maar ook de bibliotheek, het Waterlooplein en de Hortus van de VU zijn al langsgekomen. Het leuke van de taal oefenen is dat alles een aanleiding kan zijn om een gesprek over te hebben. De Hollandse Manege (onlangs aangekocht door Stadsherstel) en het zwembad staan nog op het ”to do”-lijstje.

Wekelijkse ontmoeting
We ontmoeten elkaar 1x per week, eigenlijk zonder een vast tijdstip; Per app communiceren we over een geschikt moment en door zorgvuldig taalgebruik blijken ook de app-jes heel leerzaam.

Geschreven tekst als startpunt
Meestal heeft E. een stukje tekst geschreven dat we samen bespreken en dat ik corrigeer tot foutloos Nederlands. Ik heb respect voor iedere anderstalige omdat ik nu pas besef hoe razend moeilijk onze taal te leren is!

Help mensen verder wordt taalcoach bij KansenNet.

Aanmelden als taalcoach bij KansenNet

Ben je geïnteresseerd?
Vul dan het onderstaande aanvraagformulier in.

De coördinator van KansenNet Startende Ondernemers zal snel contact met je opnemen. Mogelijk wil hij nog aanvullende informatie om je zo goed mogelijk te matchen met een van onze coaches. Je krijgt de contactgegevens van je coach zodat je een afspraak met hem/haar kunt maken. In een kennismakings-gesprek bepaal je vervolgens gezamenlijk of er een goede klik is en dan onderteken je een formulier met ‘wederzijdse afspraken’.


De informatie die je hieronder geeft is het startpunt voor een nadere kennismaking.


Graag hieronder een Curriculum Vitae meesturen.
Toegestane bestandstypen: pdf,doc,docx,rtf

Meerdere keuzes mogelijk

* verplichte velden

KansenNet maakt weinig kosten doordat onze organisatie geen personeel in dienst heeft, maar volledig draait op vrijwilligers. Daardoor kunnen wij onze diensten kosteloos aanbieden. Er zijn wel uitgaven voor onze website, communicatie en administratie.

Daarom stellen wij vrijwillige bijdragen zeer op prijs, waarbij wij denken aan een bedrag van € 40. Maar meer mag ook! Ons bankrekeningnummer is: (overschrijven svp onder vermelding van je naam) 

NL87 RABO 0143 6421 03 t.n.v. Stichting Kansennet Amsterdam.

Onze sponsors