Mijn Italiaanse leerling wilde huisdokter worden in Nederland. Ze studeerde medicijnen in Bologna, woonde met haar Italiaanse man in Diemen en vloog voor ieder tentamen op en neer. Toch is goed Nederlands spreken belangrijk als je in Nederland wilt werken.

Armgebaren als enthousiasme

Haar rudimentaire Nederlandse woordenschat vulde ze aan met enthousiaste uitroepen en armgebaren. Ze stroomde over van levenslust, maar vooralsnog zat ze geparkeerd in haar Hollandse flatje achter haar Italiaanse studieboeken, zonder Nederlandse taalkennis en oefening.

Nederlands spreken?

Nu had ze gehoord, dat een Servische huisarts, die vloeiend Italiaans sprak, in zijn Amsterdamse praktijk wel stagiaires aannam. Ze had zijn telefoonnummer. Het probleem was alleen, dat ze hem niet durfde te bellen. Nederlands spreken door de telefoon, nee dat kon ze echt niet. Wij aan het rollenspellen. Het ene telefoongesprek na het andere, steeds langer en duidelijker. Gaandeweg vond ze ook uit wat ze precies voor stage wilde.

In het Italiaans!

Aan het einde van die bewuste les, belde ze de dokter in het echt op. Ze werd weggedrukt. Opgelucht stopte ze haar telefoontje weer in haar tas . Ze zou het later nog wel eens proberen. De volgende week was het helaas nog niet gelukt hem te spreken, maar na veertien dagen had ze contact gehad. Ze mocht de komende maanden zijn spreekuur bijwonen, meepraten en zelfs nabespreken hoe zij de patiënt zou behandelen als zij de dokter was geweest. Ze was heel blij en gelukkig. En wat had ze nou precies gezegd aan de telefoon? Ja, dat was super makkelijk gegaan in het Italiaans. De volgende keer toch in het Nederlands.

Benieuwd naar wat Nederlands Spreken Coach voor jou kan doen? Ontdek het hier!