Nederlands leren praten met collecteren voor “Het goede doel”

Sinds vorig jaar ben ik bij KansenNet actief als taalcoach, en ik heb een erg leuk taalmaatje uit Iran, Saghar. We zien elkaar in principe wekelijks bij mij thuis, en praten dan over van alles en nog wat. Als we steeds terugkerende problemen in haar Nederlands-spreken constateren, probeer ik daar een oefening voor te bedenken en gaan we daarmee aan de slag. Het zijn altijd erg gezellige ontmoetingen.

Allerlei zinnetjes oefenen en in rollenspelletjes de mogelijke reacties van de theaterbezoekers doorgenomen, om te helpen collecteren.

Behalve bij KansenNet ben ik ook actief als vrijwilliger voor KWF, de kankerbestrijding. Onder andere doe ik mee aan de jaarlijkse collecte, en ik collecteer dan bij de theaters bij mij in de buurt, voor aanvang van de voorstelling. Toen ik aan Saghar vroeg of ze me, ook als goede oefening voor haar in het spreken van het Nederlands, een keer wilde helpen bij het collecteren, reageerde ze direct erg enthousiast. We hebben in de weken voorafgaande aan de collecteweek allerlei zinnetjes geoefend, en in rollenspelletjes de mogelijke reacties van de theaterbezoekers doorgenomen. Onder andere over de zwemprestatie van Maarten van der Weijden; “dat was heel indrukwekkend”, wilde ze dan antwoorden. Op de avond zelf hebben we vol enthousiasme de theaterbezoekers bij de Kleine Komedie aangesproken, met een goede opbrengst als resultaat. En ik zag haar regelmatig in korte gesprekjes met mensen, niet over Maarten van der Weijden overigens. Wel vroeg iemand haar of ze uit Iran kwam. Die persoon herkende haar accent, omdat hij zelf ook een vriend uit Iran had.

“Volgend jaar help ik je weer!”

Alles bij elkaar was het voor ons beiden een leuke en leerzame ervaring, en ook nog voor “Het goede doel”!  “Volgend jaar help ik je weer!”, zei Saghar achteraf tegen me.

Meer informatie over begeleiding door een taalcoach Nederlands Spreken?