Fatih volgde zijn vrouw naar Amsterdam

Fatih werd 32 jaar geleden geboren in het Turkse Izmit. Hij rondde daar de middelbare school af voordat hij aan de slag ging in de horeca. Fatih ontmoette zijn vrouw, trouwde (gelukkig) en leek onderweg naar een toekomst met ‘huisje, boompje en beestje’ in Turkije. Eind 2014 kreeg zijn vrouw echter een baan aangeboden bij een Turkse bank in Amsterdam. Ze besloot die kans te grijpen en Fatih volgde haar naar een voor hen beiden onbekend land met de moeilijke taal Nederlands.

De 10 jaar oudere broer van Fatih was 15 jaar geleden met een Nederlandse getrouwd en woonde hier dus al een tijd. De kennismaking met Nederland verliep mede hierdoor relatief voorspoedig. Zelfs het klimaat waar de Nederlanders zo graag over mogen mopperen beviel uitstekend, Volgens Fatih zijn de zomers in Marmaris extreem heet en is het vooral in de binnenstad erg stoffig. “Daar hebben we hier gelukkig geen last van.”, lacht hij.

Ontvangst in Amsterdam

Ook de ontvangst hier in Amsterdam is Fatih en zijn vrouw goed bevallen: “Bij ons in Osdorp groet iedereen elkaar. Dat gebeurt in Marmaris niet. En van discriminatie hebben we nooit iets gemerkt.” Bovendien zijn de lonen hier gemiddeld hoger dan in Turkije. Maar om een vaste baan te vinden is het wel handig om goed Nederlands te spreken – iets waarbij Fatih wel enige hulp kon gebruiken. Als voetballiefhebber had hij zich weliswaar onmiddellijk na aankomst verdiept in Johan Cruijff’s autobiografie ‘Mijn Verhaal”, maar wellicht is dit filosofische standaardwerk niet de beste manier om vertrouwd te raken met de Nederlandse taal.

Taalcoach van KansenNet

Gelukkig wist Fatih de weg naar KansenNet te vinden, waar taalcoach Menno zich over hem ontfermde. Toen Fatih vertelde over “Mijn Verhaal” was Menno’s droge commentaar.”Dan ben je nu bij KansenNet beter af”, Tegenwoordig komt Fatih wekelijks 2 uur lang bij Menno thuis voor Nederlandse les – gesplitst in drie delen. Het eerste half uur praten ze vrijuit over alles wat Fatih te vertellen heeft, zodat Menno zijn vorderingen kan volgen. Het tweede half uur wordt besteed aan het uit het hoofd leren van nieuwe woorden en het vervoegen van werkwoorden. In het derde deel leert Fatih een uur lang om goed lopende zinnen te vormen. Dan laat Menno hem bijvoorbeeld een krantenartikel voorlezen om er daarna een korte samenvatting van te geven. Verder neemt Fatih elke keer een lijstje mee van de nieuwe woorden die hij die week is tegengekomen.

“Wees onzichtbaar”

Een ware vondst voor Fatih was het boek “Wees onzichtbaar” van de Turkse schrijver Murat Isik dat hij bij Menno op tafel zag liggen. Hij herkent zich helemaal in de hoofdfiguur van dat boek en kan zich daardoor makkelijker verdiepen in de bloemrijke taal van de schrijver. Een deel van het ‘huiswerk’ van Fatih bestaat  tegenwoordig dan ook uit het schrijven van samenvattingen van delen van het boek, waardoor hij nog sterker gemotiveerd is.

Ook weten hoe KansenNet jou of anderen kan helpen om beter Nederlands te leren spreken? Wij leggen het je graag uit! Bekijk onze pagina over Nederlands spreken.