Loop jij rond met een leuk idee en denk je eraan om een eigen bedrijf te starten of heb je je eerste stappen als ondernemer al gezet? Dat is mooi, want als ondernemer bepaal je zelf je toekomst. Sommigen laten zich echter afschrikken door de risico’s, de administratie en de verplichtingen. Dat is jammer want als je het goed aanpakt, levert ondernemen wat op en wordt jouw idee werkelijkheid. Met enkele tips helpen we je graag om een succesvolle ondernemer te worden.

Een onderneming starten van idee naar uitvoering

Ondernemen spreekt tot de verbeelding van velen. Het idee om zelf te bepalen wat je doet en hoe je het doet, is erg aanlokkelijk. Bovendien is ondernemen een inspirerend en leerrijk avontuur waarmee je jezelf ook op financieel vlak kan verbeteren. Waarom zou je dan twijfelen om de sprong als ondernemer te wagen? Simpel komt het neer op het volgende: Veel mensen lopen rond met een idee, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Velen zijn bang voor ‘eenzaamheid’ en hebben behoefte aan een sparringspartner of coach die hen helpt met het maken van moeilijke keuzes. Dit is waar de ervaren en professionele ondersteuners van KansenNet om de hoek komen kijken. Een succesvolle ondernemer staat er namelijk nooit alleen voor.

Waar je rekening mee moet houden als (door)startende ondernemer

Als (door)startende ondernemer moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Welke zaken dit zijn, zetten we graag voor je op een rij:

 • Er is geen garantie op een vast inkomen.
 • Het wettelijke pensioen (behalve dan je AOW) moet je zelf regelen en ligt meestal een stuk lager dan als werknemer in loondienst.
 • Je moet zelf op zoek naar klanten en opdrachten. Misschien kan je hiervoor terecht bij je bestaand netwerk, maar in het andere geval zal je actief aan marketing en verkoop moeten doen. Het is belangrijk dat je
  zoekt naar enkele ‘loanching customers’, dus eerste klanten die jouw dienst of product hebben gekocht en tot tevredenheid hebben gebruikt. Met hun referentie kan je weer andere potentiele klanten benaderen en overtuigen (sneeuwbal-effect).
 • Afhankelijk van de business zal je voor de start van je activiteiten de nodige investeringen moeten doen. Deze investeringen zijn bij dienstverlening wel veel lager dan wanneer je een tastbaar product wilt gaan maken en verkopen.
 • Je moet aan heel wat administratieve en wettelijke verplichtingen voldoen. Is dit niet jouw passie en vind je dit lastig? Zoek dan een partij die je hierbij kan ondersteunen.

De stappen voor het opzetten van een succesvolle onderneming

Als je al het bovenstaande hebt gerealiseerd, begint het echte werk pas. Vanuit onze ervaring zetten wij graag een aantal stappen op een rij:

 1. Raadpleeg het internet (Google) met jouw product/idee als trefwoord. Misschien bestaat het al elders? Of iets soortgelijks? Google ook in meerdere talen, Nederlands, Engels, Duits, Frans… Zo leer jij de markt van jouw product of bedrijf kennen en weet je tegen wie je het moet opboksen.
 2. Kijk (indien mogelijk) in winkels of webshops of er al zoiets bestaat, dus beperk je niet alleen tot online onderzoek.
 3. Doe marktonderzoek. Dit kan in je eigen vertrouwde kring, maar trek ook de stoute schoenen aan en vraag andere ondernemers en netwerken om hun mening. Je start met het voorleggen van je idee aan al je
  familieleden en vrienden en luistert goed naar hun reacties. Maak notities van de reacties en ga vervolgens de reacties valideren bij mensen die je niet of minder goed kent. Je familie en vrienden zullen wellicht een vertekend beeld geven. Daarom altijd belangrijk om ook een aantal meer onbekende mensen te vragen naar hun mening.
 4. Verdiep je in andere succesvolle ondernemers, en waarom zij zo goed zijn. Lees op het internet over hun karaktereigenschappen en waarom ze zoveel succes hadden en hebben. Voorbeelden: Ali Niknam, Elon Musk, e.d.
 5. Zoek (als je dat wilt) een partner-in-business waarmee je goed door een deur kan, en die andere kwaliteiten heeft dan jijzelf. Bijvoorbeeld: jij bent goed in ideeen verzinnen en verkopen, en je compagnon heeft verstand van geldzaken/financien.
 6. Wil je liever alleen een bedrijf starten? Zorg dan voor een sparringspartner / coach die je op het juiste pad kan houden. Hier kan een bedrijfsondersteuner van KansenNet je zeker bij helpen. Deze ondersteuner werkt vanuit Amsterdam en jij kan in een aantal sessies zorgen dat je de focus op je bedrijf hout.
 7. Maak een begin met een Ondernemersplan. Ook hierbij kan de ondersteuner van KansenNet je helpen. Dus denk na over Product, Prijs, Plaats (waar verkopen?) en Promotie (Verkoop/Marketing). Zorg dat je nooit met lege handen komt bij de ondersteuners van KansenNet. Zij zijn een klankbord en niet jouw uitvoerende ondersteuning.
 8. Investeringen en budgetering: wanneer je een tastbaar product wilt gaan maken, zal je wellicht geld moeten lenen. De bank zal kritisch zijn bij het geven van een lening, tenzij je een fantastisch  ondernemersplan hebt gemaakt. Vaak is een lening van een familielid eenvoudiger en sneller te realiseren. Overweeg echter altijd of je zakelijk en privé met elkaar wilt mengen.
 9. Wees in het begin erg voorzichtig met je uitgaven. Een belangrijk deel van je inkomsten moet je weer in je bedrijf stoppen, anders kan je niet groeien. Trek dus niet teveel geld uit je onderneming.

Hoe KansenNet ondernemers helpt

Van idee naar uitvoering. De coaches en begeleiders van KansenNet helpen jou graag om een succesvolle ondernemer te worden. Je staat er met de hulp van KansenNet nooit alleen voor. Daarbij is het goed om te weten dat al onze coaches veel ervaring hebben met het opstarten en laten groeien van ondernemingen. Hun ervaring is breed en omstrijkt een palet van verschillende branches en sectoren. Ervaring die jij als startende ondernemer goed kunt gebruiken. Aarzel niet en neem gerust contact met onze ondersteuners op. Wij zijn er zeker van dat je met onze ondersteuning een vliegende start zult maken en jij jezelf over op korte termijn een succesvolle ondernemer kunt noemen.