Je werk bepaalt een groot deel van je leven. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend dat ze een baan hebben waar ze van houden. Hoe weet je of je momenteel je droombaan hebt, of eigenlijk beter gezegd, hoe weet je dat je deze niet hebt? Onze loopbaancoaches zetten graag 7 kenmerken voor jou op een rij. 7 kenmerken die aanduiden dat het eigenlijk tijd is om op zoek te gaan naar een andere baan. Herken jij jezelf hierin? Neem gerust contact op met onze loopbaancoaches.

Kenmerk 1 – Je staat elke dag met tegenzin op

Het lijkt een open deur… maar je moet de dag absoluut niet beginnen met tegenzin. Wanneer je niet op je droombaan zit zal je ervaren dat het moeilijk is jezelf te motiveren uit bed te stappen. Maar niet alleen tijdens werkdagen zal je dit merken… ook in het weekend zal je een negatief gevoel ervaren omdat het negatieve gevoel van je werk eerst moet wegebben.

Kenmerk 2 – Je praat nooit over je werk met je vrienden

Wanneer jij jouw droombaan gevonden hebt, zal je er graag over praten. Denk eens terug aan de laatste keren dat jij je vrienden gesproken hebt. Heb je toen je werk met je vrienden besproken? En als je het besproken hebt, wat het dan positief en energiek? Of was het meer klagend over de baas, drukte etc. Dit kan een belangrijke kenmerk zijn van jouw werkgeluk.

Kenmerk 3 – Je meldt je gemakkelijk ziek

Ziekmelden bij je droombaan? Dan moet er wel echt iets aan de hand zijn…echter is deze drempel vele malen lager bij een baan waar je het niet naar je zin hebt. En dan hoeft het niet eens om echt ziek zijn te gaan. Wanneer heb jij je voor het laatst ziek gemeld? En weet jij nog waar het om was? Goed om hierover na te denken.

Kenmerk 4 – Je werkdag duurt voor je gevoel erg lang.

Kijk jij op je werk vaak op je horloge? En heb je het gevoel dat de werkdag extreem lang duurt? Dat je om 11 uur wenste dat het al 17 uur is… dat de seconden voorbij tikken en dat je werkdag wel 80 uur lijkt te duren in plaats van 8 uur? Dan zit je duidelijk niet op de juiste plek.

Kenmerk 5 – Je wordt op je werk gemakkelijk afgeleid

Bijzondere situaties zoals de corona crisis daargelaten, zal je over het algemeen veel focus vinden bij je droombaan. De tijd vliegt daardoor ook echt voorbij. Echter wanneer jouw werk niet jouw droombaan is, dan zal je jezelf snel afleiden. Denk aan even nieuws controleren, facebook, instagram maar ook om het minste of geringste weglopen om naar de WC te gaan.

Kenmerk 6 – Je bent nu al bezig met je volgende vakantie

Je vakantie zit er net op… of nog niet eens of je bent alweer bezig met je volgende vakantie. Na een vakantie weer aan het werk gaan zal voor iedereen even schakelen zijn. Maar wanneer jij jouw droombaan nog niet gevonden hebt zal je van vakantie naar vakantie leven en dat kan niet de bedoeling zijn.

Kenmerk 7 – Je voelt je niet nuttig

Hoe voel jij je als jij denkt aan je werk? Voel jij dat jij van toegevoegde waarde bent? Een belangrijke schakel voor het bedrijf? Of voel je je misbaar en niet trots. Wanneer je je niet nuttig voelt op je werk zal je niet op je plek zitten en heb jij je droombaan nog niet gevonden

Op zoek naar je droombaan?

Herken jij je in één of meerdere kenmerken die wij hier benoemd hebben? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. Onze ervaren loopbaancoaches helpen je graag tijdens het traject. Wellicht ben je namelijk momenteel niet werkzaam in de juiste sector of ligt je passie geheel ergens anders. Zij kunnen met hun jarenlange ervaring jou helpen in de juiste weg naar jouw droombaan. Vraag daarom vandaag nog Loopbaancoaching van KansenNet in Amsterdam aan.