KansenNet helpt Startende ondernemers op weg

Na zijn pensionering besloot Sjoerd Schamhart (1948) niet alleen op zijn 9 kleinkinderen te gaan passen. De voormalige organisatie adviseur bij Delta Lloyd en consultant bij Bull automatisering liep in Amsterdam tegen de vrijwilligersorganisatie KansenNet aan.

Jessy de Boer (1976) wilde een aantal jaren geleden haar werkzame leven een andere richting geven. Als werknemer in de IT-branche constateerde zij dat er in haar markt behoefte was aan websiteontwikkelaars die in Jip en Janneketaal bij klanten problemen konden oplossen wanneer een website niet meer werkt of niet meer voldoet. De “WordPressdokter” was geboren en visitekaartjes waren gedrukt. Maar waar haalde Jessy eigenlijk haar klanten vandaan? En wat moet je wel en vooral niet doen om te slagen als zelfstandig ondernemer?

KansenNet levert professionele en deskundige coaches die op vrijwillige basis startende ondernemers begeleiden bij de opzet en ontwikkeling van hun bedrijf. Op de startersbeurs van de Amsterdamse Kamer van Koophandel ontmoette Jessy KansenNet. Sjoerd stond namens KansenNet op deze beurs en Jessy dacht klanten te kunnen werven. ‘Maar niemand was geïnteresseerd in de WordPressdokter, iedereen was bezig met zijn eigen business’, lacht Jessy (WordPress is het programma waarmee veel websites zijn gemaakt).

Coaches zijn gratis
Toen Jessy haar frustraties over de mislukte missie op de startersbeurs uitte adviseerde een coach van KansenNet haar een coaching traject te doen bij KansenNet. Ervaren coaches uit het bedrijfsleven en andere takken van de maatschappij begeleiden al 5 jaar startende ondernemers. Het traject is gratis, er wordt alleen een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd voor communicatie- en administratie kosten. Omdat Sjoerd een leven lang ervaring heeft in de IT werd hij aan Jessy gekoppeld. Het aanvragen van een traject is simpel. ‘Je hoeft alleen maar enkele praktische vragen in te vullen met eigenlijk maar één kernvraag’, aldus Sjoerd, ‘wat wil je gaan doen met je bedrijf en waarom?’

Leren focussen
Het traject is eenvoudig. Coach en startende ondernemer spreken elkaar bijvoorbeeld 1 keer per drie weken en een gesprek duurt ongeveer 2 uur. De begeleiding is altijd 1 op 1. Soms bestaat het totale traject uit één of een paar gesprekken dan weet de startende ondernemer genoeg om voort te kunnen met de ontwikkeling van zijn of haar bedrijf. Soms duurt het 1 of 2 jaar met vaak onregelmatige tussenpozen voordat de startende ondernemer genoeg op weg is. Zo geven  coaches soms vooral praktische informatie bij het starten van een bedrijf. Voor anderen is juist het dieper ingaan op het businessmodel essentieel. Oftewel is je bedrijf onderscheidend genoeg en maakt het kans op de markt. Vooraf wordt de samenwerking tussen coach en ondernemer vastgelegd in een contract, zo weten partijen waar ze aan toe zijn.

‘Sowieso wilde Jessy veel te veel in de begindagen van haar bedrijf, ze pakte werkelijk alles aan’, vertelt Sjoerd, ‘ik heb haar gewezen op het belang van focussen en ook dingen niet te doen’. Het kan ook voortkomen dat de aanstaande ondernemer na een aantal gesprekken de conclusie trekt dat hij of zij niet geschikt is voor het ondernemerschap. ‘Een coach bij KansenNet is in dat opzicht een beetje een psycholoog. Wij zullen nooit adviseren om maar niet te starten met een bedrijf maar door de juiste vragen te stellen trekken mensen soms zelf die conclusie’.

Coaches leren ook
Gekscherend zegt Jessy ‘Soms werk ik niet in mijn kantoor, maar ik woon er’. Er zijn tijden dat zij lange dagen maakt. Het coaching traject met Sjoerd is succesvol verlopen. ‘Ik kan veel beter mijn doelen stellen en ik pak niet alles meer aan, dat leidt maar tot versnippering.’ De samenwerking verliep zo goed dat Jessy inmiddels ook werkt aan de website van KansenNet. ‘Zo word ik bovendien gedwongen bij te blijven in mijn vakgebied’, concludeert Sjoerd, ‘steeds mensen met enthousiaste plannen ondersteunen daar heb ik veel plezier in’. Toch wil Sjoerd niet al zijn tijd vullen met KansenNet. ‘Ik ben ook nog parttime opa van 9 kleinkinderen’, zegt hij trots.

KansenNet doet meer
KansenNet dankt haar succes aan de kleinschalige opzet, de professionele achtergrond van de enthousiaste, ervaren coaches en de 1 op 1 begeleiding. Naast de begeleiding van startende ondernemers heeft KansenNet ook nog drie andere aandachtsgebieden. KansenNet levert loopbaancoaches voor mensen die op zoek zijn naar nieuw of ander werk. Voor mensen die Nederlands willen leren spreken beschikt KansenNet over taalcoaches. En tenslotte geeft KansenNet ook organisatieadvies voor mensen die een stichting of vereniging willen oprichten en daarbij tegen allerlei problemen aanlopen bij de opzet van bijvoorbeeld een bedrijfsplan.

Je hebt een geweldig idee en daarmee wil je een eigen bedrijf starten. Inspirerend, spannend maar ook complex. En eigenlijk wil je meer weten van een ervaren persoon die vaker met dit bijltje heeft gehakt. Of je bent gepokt en gemazeld als ondernemer of als manager of adviseur binnen een grote onderneming en je wil graag deze kennis doorgeven. Sluit je dan aan bij KansenNet, zie www.kansennet.nl en of bel met 06 47 49 90 17.